Nieuws

Krachtcirkels

De leden van Bewust Eemland kunnen ervoor kiezen om een Krachtcirkel te vormen; een groepje van ondernemers die elkaar regelmatig opzoeken om elkaar te inspireren, stimuleren en ondersteunen. Iedere krachtcirkel bepaalt zelf, hoe vaak en wanneer ze bij elkaar komen. 

Op dit moment zijn er 3 krachtcirkels actief, welke allemaal zo’n beetje ‘vol’ zitten. Ben je lid van Bewust Eemland en wil je ook een Krachtcirkel vormen? Plaats dan een oproep op de Ledenpagina van Bewust Eemland op Facebook en vermeld daarin dat je een Krachtcirkel wilt starten. Je kunt natuurlijk ook zelf actief leden uitnodigen.

Samen kunnen we méér

Wat zet ik wáár?!?

Er blijkt nog wel wat verwarring te zijn over de verschillende plekken waar je als lid van ons netwerk een bericht kunt plaatsen op de website. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de verschillende pagina’s, én de handleiding aangepast.

  • AGENDA: hier zet je de activiteiten die jij organiseert, met een link naar jouw website
  • PRIKBORD: hier plaats je jouw blog, nieuwsbericht of deel je hoe jouw workshop gegaan is
  • AANBIEDING: hier zet je jouw actie of korting

Let op: het prikbord is dus niet bedoeld voor agenda-items! Zet jouw workshop, training of bijeenkomst dus in de agenda, dan wordt deze ook meegenomen in de maandelijkse nieuwsbrief. Items op het prikbord die geen blog of nieuws zijn, worden zaterdag verwijderd. Heb je hulp nodig? Lees dan eerst de handleiding en stuur eventueel een email naar info@bewusteemland.nl.

Streef vooral geen geluk na

Streef vooral geen geluk na

Dat zei Esther Perel vorige maand in Zomergasten en zij had het weer van Victor Frankl de psychiater die de Holocaust overleefde. Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de opzienbarende conclusie dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties het leven potentieel zinvol is. Hij (en de ouders van Perel) overleefden door een grote dosis geluk EN de wil om van betekenis te zijn. Voor Frankl persoonlijk was het de liefde voor zijn vrouw die hem deed overleven ook al wist hij niet of zij nog in leven was maar zelfs als hij dat had geweten dan was het nog zo geweest zegt hij.

Esther zegt je moet geen geluk nastreven want dat kan niet, het is iets dat komt en gaat. Je kan je wel gelukkig voelen omdat je van betekenis bent.

Het gaat er dus om om jouw betekenis te vinden. Maar hoe weet je nu wat dat is? Kijk en dan begint jouw weg. Jouw ontdekkingstocht. Want dat wat jou betekenis geeft dat kan je alleen maar ontdekken door te leven, door te creëren, door relaties aan te gaan, door ergens bij te horen, door iets te doen delen waar een ander baat bij heeft, door boven de routine en het alledaagse uit te stijgen.

En dan is het zelfs zo dat ernstig lijden en tegenslag zoals ziekte, burn out, ontslag, relatieproblemen, verslavingen, betekenis kunnen geven. Je kan de situatie niet veranderen maar wel zoeken naar een manier om er betekenisvol mee om te gaan.
In dit verband wil ik mijn diepe waardering uitspreken voor een collega wiens zoon met leukemie wordt behandeld.

Een stukje uit haar nieuwsbrief wil ik je niet onthouden:

“N. lag al helemaal klaar, net voordat de anesthesist de verdoving zou gaan toedienen. Zelfs de muziek was al geregeld: N. had “Imagine Dragons” geselecteerd. In het Maxima mag je muziek uitkiezen bij de prikken. De laatste minuten worden altijd luchtig doorgekletst. Zo blijkt het verdovende middel hetzelfde te zijn dat wat Michael Jackson gebruikte en N. wilde weer biefstuk eten als hij bijkwam. De anesthesist zei “Ik heb alleen worteltjes bij me” en tilde zijn been op om zijn sokken – met wortelprint – te laten zien. N. moest lachen en dat is het laatste dat hij zich herinnerde voordat hij weer bijkwam. Dat was in de uitslaapruimte, iets buiten de operatieruimte. “Ze hebben Imagine Dragons nog aanstaan” waren zijn eerste woorden toen hij bijkwam. En ja, zacht hoorde je de muziek nog uit de kamer komen”.

In deze situatie moet ik denken aan Frankl: “you have a choice” en die kan je nooit worden afgenomen.

Netwerkbijeenkomst 11 oktober 2018

Wij als kernteam, willen het “samen ondernemen” graag meer faciliteren, naast het ontmoeten en leren van elkaar.

Voor de netwerkbijeenkomsten hebben we daarom een aantal nieuwtjes:

Een badge dragen: 
Om duidelijker te laten zien wie je bent, vragen we je om een badge te dragen met je naam of  visitekaartje erin. Neem svp zelf een badge en een kaartje mee.

Tafel voor flyers:
Er staat voortaan een tafel bij de ingang waar je je flyers/visitekaartjes/boeken mag neerleggen. Na de bijeenkomst zelf weer meenemen want ze mogen niet in het Groene Huis blijven liggen.

Succes delen:
In elke bijeenkomst mogen 3 mensen een succes delen. Bijvoorbeeld een nieuwe klant, een nieuwe samenwerking, meer zelfvertrouwen en hoe je dat hebt gekregen, meer rust door, een prijs, een mooi resultaat met/bij een klant, een compliment, wees creatief.
Mail je succes voor de bijeenkomst naar info@Bewusteemland.nl.  De drie eerste aanmeldingen krijgen een podium.

Durf te vragen:
Bij binnenkomst kun je een concrete vraag noteren op een lijst die daarvoor klaar ligt. Het mag een hulpvraag voor je onderneming zijn. Bijvoorbeeld – Ik zoek voor vrijdag 21 september 6 mensen die mee willen doen aan een fotoshoot voor mijn bedrijf. Of – wie kent de HR manager bij bedrijf x – Of ik zoek een werkplek voor 2 dagen in de week in Soest of ik ben op zoek naar een goede boekhouder. Maak je vraag zo specifiek mogelijk. De vraag moet helder en concreet zijn en mag geen reclame voor je workshop/activiteit zijn. Het is het soort vragen die je ook op de facebook leden pagina kunt plaatsen en lezen. Op de bijeenkomst krijgt jouw vraag een extra dimensie omdat je letterlijk aanwezig bent, kaartjes uit kan wisselen of meteen een afspraak kan maken.
Na afloop van de bijeenkomst ontvang je in de mail de aanwezigheidslijst inclusief de lijst met vragen.

Programma 11 oktober

Opening: Yolande van Wijk
Vanuit het kernteam zullen we met jullie onze ideeën delen over het Inspiratiefestival033 2018 (evaluatie) en 2019. We willen dat het een festival is voor en door de leden. Dat betekent dat we jullie vrijwillige hulp nodig hebben voor de organisatie. Misschien kan je alvast nadenken of je hier een rol in zou willen spelen en wat jouw talenten zijn.
Wij hebben ook ideeën over nog meer ontmoeting en samenwerking. Een van de besluiten die we hebben genomen is in ieder geval om te gaan proefdraaien met 2 bijeenkomsten op de avond.

Op de Zeepkist: Lieneke Postema van Centrum Namasté
De Deepdate:  gaat over krachtcirkels een nieuw idee voor versterking van je onderneming. Carla zal dit verder toelichten.

Plaats: Het Groene Huis
Tijd: 9.15 – 11.30 uur
Kosten: €2,00 (contant afrekenen graag), geïnteresseerden of introducees € 5,00
Aanmelden: klik op de knop hieronder of zet jezelf op ‘Gaat’ in het Facebookevenement.

Voor de zeepkist en de energizer kan je je opgeven via info@bewusteemland.nl.

logo boom ondernemersnetwerk bewust eemland

Netwerkbijeenkomst: 13 september 2018

Bij de start van het nieuwe seizoen hoort natuurlijk een netwerkbijeenkomst! We ontmoeten elkaar en bespreken in de deepdate een thema dat jou komend seizoen kan ondersteunen bij je onderneming.

In de netwerkbijeenkomsten gaan we meer aandacht besteden aan samenwerking tussen leden. Wil je samenwerken met een ondernemer uit het netwerk of heb je een andere vraag? Stel je vraag dan tijdens de bijeenkomst! We horen natuurlijk ook graag welke vruchtbare samenwerkingen er al plaatsvinden.

Programma 13 september

OpeningYolande van Wijk
Energizer: Mirjam Melai, van Runways Amersfoort, barefoot walking, runningtherapie en meer.
Op de ZeepkistCaroline Denijsstaat met hart en ziel in haar sjamanistische begeleidingspraktijk, waarbij ze paarden in haar team heeft. Uit ervaring weet zij ‘dat er méér is tussen hemel en paarden’. Zij gaat ons 13 september vertellen waarom paarden de ultieme leermeesters zijn bij allerlei vraagstukken, groot en klein.
De DeepdateJolanda Sieders heeft een kaartenset ontwikkeld met (zelf)reflectiekaarten. Deze kaarten stellen vragen over een bepaald thema, waarmee je wordt uitgenodigd om jouw eigen wijsheid te vinden. De groepjes in de deepdate trekken een (zelf)reflectiekaart en gaan met elkaar over dat thema in gesprek.

Plaats: Het Groene Huis
Tijd: 9.15 – 11.30 uur
Kosten: €2,00 voor leden, € 5,00 voor niet-leden (contant afrekenen graag)
Aanmelden: stuur een email om je aan te melden of zet jezelf op ‘Gaat’ in het Facebookevenement.

 

Waar gaan jouw ogen van stralen?

Buckminster-Fuller: “you can never change reality by fighting the existing systems. Instead make new models that make the old ones obsolete.”

Als kersvers bestuurslid van Bewust Eemland neem ik je graag mee in een deep-date die een vast onderdeel is van onze bijeenkomsten. Een deep-date is binnen ons netwerk een gestructureerde manier om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Een soort intervisie in groepjes van 4, gedurende een half uur.

De insteek is deze keer de ziel van je bedrijf. Sandra, de initiatiefnemer van ons netwerk, had samen met Monique, een mooi en leerzaam gesprek met Oscar Mendez Rosa van soul.com (https://stories.soul.com/the-power-of-the-human-spirit-abb036557a93).  De website is in het Engels is maar ik wil jullie de motor van soul.com niet onthouden:

We see many people all over the world who, while being concerned about the developments in society, are eager to make a difference and to participate in meaningful action. We see a growing need in organisations around the world to develop a sense of community. The word community consists of commune (to share) and unity. A community is when we naturally cooperate and learn together, where its members are driven by a higher purpose and serve the common good rather than their own interests, where relationships are based on trust and where individuals can truly develop their potential.

Vanuit het community perspectief stimuleren wij elkaar om ieders individuele bijdrage aan een betere wereld te realiseren, vanuit relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen. Vertrouwen is dus de basis ! Vertrouwen ontstaat als de acties van je bedrijf, dat wat je doet, overeenkomt met wat je zegt.

In de deep date bevragen we elkaar op de ziel van je bedrijf. Waarom doe je wat je doet en kloppen alle elementen daarin. Of doen we toch concessies omdat dat beter verdient of omdat je gevraagd wordt of doe je dingen niet omdat je je afvraagt kan ik dat wel? Het is opvallend dat we geneigd zijn om waarom we doen wat we doen kleiner te maken of te reduceren tot een product of een vorm. De ogen gaan glimmen en alles straalt wanneer we elkaar verder bevragen naar het waarom. En waarom dan en wat zit daar dan weer achter. Woorden schieten dan tekort. Het lichaam drukt uit waar we vol van zijn en we voelen ons gezien en verbonden.

Later stuit ik op het Ikigai model dat je ook goed kan gebruiken om te komen tot de ziel van je bedrijf. Ik raad je aan om dat ook eens met een paar andere mensen door te lopen. Collega’s in of buiten bedrijf. Ga de deep-date aan en ontdek wat jullie gemeen hebben. Zo groeit de community en ontstaat de transformatie waar ook Bewust Eemland en soul.com voor gaan. Veel plezier.

Terugblik Inspiratiefestival 2018

Na maanden van voorbereiding – met dank aan alle vrijwilligers die ons daarbij hebben ondersteunt – was het zondag 24 juni 2018 eindelijk zover: het InspiratieFestival033 kon van start!  Zoals dat gaat op een goed festival waren er wat opstartproblemen aan het begin van de dag maar ondanks dat was iedereen om 10 uur klaar om de bezoekers te ontvangen. Deze dag stond in het teken van de inspiratie om bewust te leven met jezelf en je leefomgeving, duurzaamheid was daarin een belangrijk thema.

De stands waren mooi ingericht, de masseurs stonden klaar om de bezoekers te verwennen met een heerlijke massage en de workshopgevers stonden in de startblokken om interessante, mooie, ontroerende en inspirerende workshops te geven. Er waren 27 kramen waar ca. 40 standhouders hun producten en diensten aanboden; een mooi en gekleurd geheel.

Ondanks het iet wat frisse weer deze dag en de lange rijen bij de veel te lekkere koffie in het Bergpaviljoen kijk ik terug op een zeer geslaagd festival. Wat ben ik trots en blij met het eindresultaat. Zoals ik het heb ervaren was de sfeer goed (‘we maken er met z’n allen een mooi festival van’) en de bezoekers tevreden. Natuurlijk zijn er ook weer veel leermomenten geweest want aan een goed festival wordt altijd gesleuteld, gebeiteld en verbeterd.
Het InspiratieFestival033 zal volgend jaar zeker weer plaatsvinden want bezoekers willen geïnspireerd worden om bewust te leven en zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden om het leven zo duurzaam mogelijk te leven. Tot volgend jaar.

Noëlle Brugman
Festival Manager

Bewust Eemland is per 1 juli 2018 een vereniging

Het is officieel: Bewust Eemland is een vereniging. We zijn vandaag naar de notaris gegaan en hebben met het bestuur onze handtekening gezet. Speciaal voor de gelegenheid hebben we dat natuurlijk gedaan met een pen van maïsplastic en karton van Groene Gadgets.

Sandra Barth heeft na 3 jaar als enige facilitator het stokje overgedragen aan Yolande van WijkHetty BuistJudith van BarlingenJolanda Sieders en Carla Pleijers. Sandra blijft bestuurslid. Bewust Eemland gaat als zwerm verder!

Op de pagina ‘Over ons’ lees je meer over de vereniging Bewust Eemland.

Inspiratiefestival steunt JDFR dit jaar!

Massaal werd er gereageerd op de goede doelen poll van Bewust Eemland over welk doel het Inspiratiefestival zou moeten steunen. De post werd maar liefst 115 keer gedeeld! JDFR werd gevolgd door Stichting Road to Recovery, met 268 stemmen. Maar met 496 stemmen is JDFR de winnaar.

Samenwerking Geluksroute en Bewust Eemland

"Happiness is only real, when shared" - Christopher McCandless (Into the wild)

De Geluksroute, een initiatief van Marike van den IJssel uit Leiden, heeft ook Amersfoort bereikt. Na vorig jaar zal er ook dit jaar weer een Geluksroute plaatsvinden in Amersfoort. De leden van Bewust Eemland zullen tijdens de Geluksroute hun geluk met jou delen op zaterdag 2 juni bij Stille Wateren aan de Bloemendalsestraat 27, Amersfoort.  [...]

lees verder

Vernieuwde website

Samen met onze webmaster en vele leden hebben we gewerkt aan een vernieuwde website. Zoals je ziet, staan nu alle 120 leden met een ondernemersprofiel op de website. Je kunt ze vinden door te zoeken op hun bedrijfsnaam, hun persoonsnaam of hun bedrijfsactiviteit, zoals wandelcoaching of duurzame producten. [...]

lees verder

Geïnteresseerden welkom bij netwerkbijeenkomst 12 april

Op 12 april is er weer een netwerkbijeenkomst van Bewust Eemland. Deze bijeenkomst vindt maandelijks plaats op de tweede donderdag van de maand. Ben je bewuste ondernemer en heb je interesse om lid te worden? Kom dan gerust een keer meedoen, om te voelen of dit netwerk bij jou past. [...]

lees verder

logo inspiratiefestival 033

De kaartverkoop voor het Inspiratiefestival is gestart!

Het inspiratiefestival033 zal dit jaar op zondag 24 juni 2018 plaatsvinden op een nieuwe plek. Het Bergpaviljoen aan de Utrechtseweg stelt zijn locatie beschikbaar voor hét festival op het gebied van bewust leven. Je bent welkom tussen 10.00 tot 18.00 uur. [...]

lees verder