Streef vooral geen geluk na

Streef vooral geen geluk na

Streef vooral geen geluk na

Dat zei Esther Perel vorige maand in Zomergasten en zij had het weer van Victor Frankl de psychiater die de Holocaust overleefde. Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de opzienbarende conclusie dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties het leven potentieel zinvol is. Hij (en de ouders van Perel) overleefden door een grote dosis geluk EN de wil om van betekenis te zijn. Voor Frankl persoonlijk was het de liefde voor zijn vrouw die hem deed overleven ook al wist hij niet of zij nog in leven was maar zelfs als hij dat had geweten dan was het nog zo geweest zegt hij.

Esther zegt je moet geen geluk nastreven want dat kan niet, het is iets dat komt en gaat. Je kan je wel gelukkig voelen omdat je van betekenis bent.

Het gaat er dus om om jouw betekenis te vinden. Maar hoe weet je nu wat dat is? Kijk en dan begint jouw weg. Jouw ontdekkingstocht. Want dat wat jou betekenis geeft dat kan je alleen maar ontdekken door te leven, door te creëren, door relaties aan te gaan, door ergens bij te horen, door iets te doen delen waar een ander baat bij heeft, door boven de routine en het alledaagse uit te stijgen.

En dan is het zelfs zo dat ernstig lijden en tegenslag zoals ziekte, burn out, ontslag, relatieproblemen, verslavingen, betekenis kunnen geven. Je kan de situatie niet veranderen maar wel zoeken naar een manier om er betekenisvol mee om te gaan.
In dit verband wil ik mijn diepe waardering uitspreken voor een collega wiens zoon met leukemie wordt behandeld.

Een stukje uit haar nieuwsbrief wil ik je niet onthouden:

“N. lag al helemaal klaar, net voordat de anesthesist de verdoving zou gaan toedienen. Zelfs de muziek was al geregeld: N. had “Imagine Dragons” geselecteerd. In het Maxima mag je muziek uitkiezen bij de prikken. De laatste minuten worden altijd luchtig doorgekletst. Zo blijkt het verdovende middel hetzelfde te zijn dat wat Michael Jackson gebruikte en N. wilde weer biefstuk eten als hij bijkwam. De anesthesist zei “Ik heb alleen worteltjes bij me” en tilde zijn been op om zijn sokken – met wortelprint – te laten zien. N. moest lachen en dat is het laatste dat hij zich herinnerde voordat hij weer bijkwam. Dat was in de uitslaapruimte, iets buiten de operatieruimte. “Ze hebben Imagine Dragons nog aanstaan” waren zijn eerste woorden toen hij bijkwam. En ja, zacht hoorde je de muziek nog uit de kamer komen”.

In deze situatie moet ik denken aan Frankl: “you have a choice” en die kan je nooit worden afgenomen.